Søk etter produkterLukk søk

Det unike med ullklær

Ullklær for både barn og voksne har alltid vært en favoritt, når jeg og symaskina skal velge oss et nytt prosjekt. Det er noe eget med ull.

15/01/2021 - Ull - post@fruflon.no

Ullklær er et lunt og varmt, siden ull er et materiale som isolerer godt og som holder fuktigheten utenpå. Klesplagg laget av ull oppleves varme på grunn av luft mellom fibrene i ulla. I motsetning til bomull, som er et karbohydrat framstilt fra et mykt fiber som vokser rundt frøene til planter, er ulltråder en form for protein.

Et historisk materiale

Til vanlig tenker vi gjerne på ull som en tekstilråvare fremstilt fra sauens ullrike pels. Men også kameldyr, alpakka, lamaer, geiter og flere andre pattedyr har i årtusener blitt brukt til ull. Ull var jo blant de første produktene i bondesteinalderen og således en viktig del av menneskehetens teknologiske utvikling. I norrøn mytologi var det dessuten en egen guddom ved navn Ull.

I Norge var ull den viktigste grunnen til å ha sau. På 1700- og 1800-tallet ble nye raser utviklet og importert til Norge. Fordelen med de nye rasene var at de hadde kortere og jevnere ull som var tilpasset nye maskinelle spinnemaskinene.

ullklær fra sau
Mange tenker at ull er fra sau. Det er det ofte, men vi har mange andre typer ull også.

Det er mange myter om behandling av ull. Forskning har påvist at ull kan kokes, tåler sentrifugering godt og kan dessuten vaskes sammen med andre tekstiler på ullprogram. 

Ull- og håndvaskprogrammene på dagens maskiner er like skånsomme, om ikke mer skånsomme, som å håndvaske selv. I slike programmer får plaggene perfekt temperatur, vogging og sentrifugering. Det sier Malin Skaar, som er leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, til KK.no.

Mange tror også at ull bør legges flatt når det tørkes, for eksempel på badegulvet. På gulv er helt galt. Likeledes rulling i håndklær og vri for å få ut vann, sier forsker i SIFO, Grimstad Klepp, i samme artikkel.

Hvem lager jeg ullklær for?

Jeg lager ullklær får både barn og voksne. Blant annet har jeg laget ullvottene, som vant kåringen Årets grommeste produkt. Og jeg lager mye barneklær, som ulldresser, kjoler, halser og luer. Samtidig er mye av det jeg gjør skreddersøm og spesialtilpasninger. Da kan også ull være veien å gå.

Mine tre favorittprodukter

Ullvotter Baggy ulldress Lue og hals i merinoull

(Kilde: Wikipedia & KK.no)

Kommentarer

Bli den første til å kommentere
Legg igjen en kommentar

Les også

Det unike med ullklær

Ullklær for både barn og voksne har alltid vært en favoritt, når jeg og symaskina skal velge oss et nytt prosjekt. Det er noe eget med ull.

Når ettåringen får insulinpumpe

Har du utfordringer som gjør at du må ha tilpassede klær eller spesialsydde plagg? Ikke alle er like, og noen passer kanskje ikke inn i klær kjøpt i butikk. Og andre trenger kanskje et plagg som er tilpasset ulike behov.

Prisvinnende ullvotter

Jippi! Mine hjemmesydde ullvotter har vunnet pris som bygdas grommeste produkt. Det er skikkelig gøy at produkter jeg selv elsker å bruke faller så godt i smak i mitt nærmiljø. Jeg endte opp med godt salg, og flere bestillinger.

Skreddersydde og unike klær til din lille pode

Allerede på 1800-tallet begynte kvinner å skreddersy klær og andre nyttige husholdningstekstiler, som håndklær, vaskekluter, bleier og gardiner, av poser som kom inn i hjemmet som matvareemballasje. I USA oppdaget møllerne på 30-tallet at kvinner brukte melposene av bomull til å lage skreddersydde klær til familien. Og de gjorde det ikke fordi det var trendy; det var helt nødvendig. Å kjøpe klær i butikk eller stoff til å sy selv hadde de ikke råd til, og gjenbruk av matvareemballasje var løsningen. 

Gjenbrukbare kaffefiltre sine mange fordeler

Min lille morgenskvett med kaffe utgjør kanskje ingen trussel mot miljøet – men når jeg tenker på at vi nordmenn til sammen drikker nesten 13 millioner kopper om dagen, ja, da er det lett å kjenne en liten bismak. Og jeg spør meg selv: Hva kan jeg gjøre med det?

Ta en titt på disse produktene

Sett i merinoull str 128

kr 899.00

Lynglilla med blomster og hals.

kr 599.00

Joggis med blomster str 104

kr 549.00

Joggis med traktor str 104

kr 549.00