Ullklær er et lunt og varmt, siden ull er et materiale som isolerer godt og som holder fuktigheten utenpå. Klesplagg laget av ull oppleves varme på grunn av luft mellom fibrene i ulla. I motsetning til bomull, som er et karbohydrat framstilt fra et mykt fiber som vokser rundt frøene til planter, er ulltråder en form for protein.
Et historisk materiale
Til vanlig tenker vi gjerne på ull som en tekstilråvare fremstilt fra sauens ullrike pels. Men også kameldyr, alpakka, lamaer, geiter og flere andre pattedyr har i årtusener blitt brukt til ull. Ull var jo blant de første produktene i bondesteinalderen og således en viktig del av menneskehetens teknologiske utvikling. I norrøn mytologi var det dessuten en egen guddom ved navn Ull.
I Norge var ull den viktigste grunnen til å ha sau. På 1700- og 1800-tallet ble nye raser utviklet og importert til Norge. Fordelen med de nye rasene var at de hadde kortere og jevnere ull som var tilpasset nye maskinelle spinnemaskinene.

Hvordan behandle ull?
Det er mange myter om behandling av ull. Forskning har påvist at ull kan kokes, tåler sentrifugering godt og kan dessuten vaskes sammen med andre tekstiler på ullprogram.
Ull- og håndvaskprogrammene på dagens maskiner er like skånsomme, om ikke mer skånsomme, som å håndvaske selv. I slike programmer får plaggene perfekt temperatur, vogging og sentrifugering. Det sier Malin Skaar, som er leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, til KK.no.
Mange tror også at ull bør legges flatt når det tørkes, for eksempel på badegulvet. På gulv er helt galt. Likeledes rulling i håndklær og vri for å få ut vann, sier forsker i SIFO, Grimstad Klepp, i samme artikkel.
Hvem lager jeg ullklær for?
Jeg lager ullklær får både barn og voksne. Blant annet har jeg laget ullvottene, som vant kåringen Årets grommeste produkt. Og jeg lager mye barneklær, som ulldresser, kjoler, halser og luer. Samtidig er mye av det jeg gjør skreddersøm og spesialtilpasninger. Da kan også ull være veien å gå.